Čeprav se čedalje več posluje digitalno, je uporaba klasičnih poslovnih vizitk še vedno pomembna in praktična. Obstaja mnogo načinov, kako pridobiti kontaktne podatke sogovornikov, vendar je vizitka še vedno osnovni in vodilni način v profesionalnem poslovnem svetu. Vizitke so poceni, preproste, vedno pri roki in učinkovite za izročitev vseh potrebnih informacij med srečanjem.

vizitke

Vizitka, ki jo izročite na poslovnem sestanku, služi kot otipljiv spomin in povzetek sklenjenega poznanstva. S poslovno vizitko prihranimo čas ter izgledamo profesionalno in kompetentno, ko je čas, da izmenjamo kontaktne podatke s sogovornikom.

Poslovna vizitka je otipljiva informacija, ki počaka in je vedno na dosegu, ko potrebujemo dotično storitev ali izdelek. Morda to ni danes ali jutri, morda mine precej časa, vendar ko enkrat potrebujemo to storitev ali izdelek, je bolj verjetno, da bomo v roke vzeli vizitko in kontaktirali podjetje, kot pa si priklicali v spomin ime podjetja in ga poiskali na internetu.

Vizitka je fizični predmet, ki ga ima potencialna stranka pri sebi, zato vaše podjetje ali blagovna znamka ni zgolj neko ime, ki lebdi v etru na milost in nemilost pomnjenja. Vizitka, za razliko od spletne strani, nima izpadov; na ogled je lahko vedno in povsod, ne glede na to, kje se nahajate - tudi v prostorih, kjer uporaba mobilnih telefonov ni dovoljena. Vizitka dela za vas vse dni v letu, kjerkoli.

V poslovnem svetu se mreženje vrti okoli vzpostavljanja pomenljivih stikov. Čeprav je danes z uporabo aplikacij za pametne telefone deljenje informacij zelo olajšano in lahko kontaktne podatke shranimo z nekaj pritiski na zaslon, pa lahko uporaba tovrstnih tehnologij pusti občutek neosebnosti. Seznaniti se z nekom osebno, nato pa gledati v telefon in tapkati po zaslonu se lahko zdi nevljudno in prekine osebni kontakt. Pristneje se je nasmehniti, vzpostaviti očesni stik in vzdrževati pogovor v glavnem fokusu, ne pa skrbeti in upati, da ima sogovornik enako aplikacijo za izmenjavo informacij, takoj spraševati po e-naslovu, da lahko posredujemo kontaktne podatke ali gledati v zaslon telefona.

Vizitke so poceni, prenosne in zlahka jih delimo, zato ni prav nobenega razloga, zakaj je ne bi imeli. Kljub raznim družbenim profilom in e-naslovom, povečini ljudje pričakujejo, da imamo poslovno vizitko. S tem tudi izkažemo profesionalnost in dajemo občutek, da nam je mar. Z vizitko izražamo, da smo pripravljeni in kredibilni.

Vizitka je papirnati stisk roke, ki takoj postreže z vsemi informacijami, ki jih sogovornik potrebuje za sodelovanje z nami.

Primeri dobre prakse pri uporabi poslovnih vizitk

Bodite pripravljeni: Vedno imejte vizitke s seboj. Vedno. Tudi na počitnicah lahko spoznate potencialno stranko ali poslovnega partnerja.

Bodite selektivni: Ne delite vizitk vse povprek. Vizitko ponudite tistemu, s katerim ste se rokovali in vzpostavili neko povezavo.

Bodite zainteresirani: Če nekomu izročite vizitko, poskusite dobiti njegovo. Večinoma si vizitke izmenjamo vzajemno, vendar če vam je sogovornik ne ponudi, ga prosite. Izkaz zanimanja poveča sogovornikovo zaineteresiranost do vas.

Bodite proaktivni: Ko dobite vizitko, si vzemite čas in poglejte navedene kontakte kot je družbeni profil ipd. Tako si boste lažje zapomnili ljudi, ki ste jih spoznali in se naslednjič, ko boste dobili e-pošto, ne boste več spraševali za katero osebo gre.

Z uporabo teh osnovnih principov boste zagotovo pustili profesionalen vtis ter si prihranili kakšen glavobol na dolgi rok. Da bo profesionalen vtis pustila tudi sama vizitka, prepustite oblikovanje vizitke nam.