Vaš logotip je osnova celostne podobe podjetja. S širitvijo vašega podjetja boste slej ko prej prišli v situacijo, kjer bo rasterska oblika logotipa zatajila, reševanje težav pa bo prineslo nove stroške, kakšno frustracijo in zamude. Rešite težavo še preden pride do nje in si zagotovite vektorsko obliko vašega logotipa že takoj na začetku. Če želite pustiti dober vtis, izgledati profesionalno in izstopati iz množice, potrebujete logotip v vektorskem formatu, ki ga boste lahko uporabili za vse promocijske in trženjske potrebe.

vektorski logotip

Kaj je vektorski format

Datoteko v vektorski obliki lahko opišemo kot sliko, ki jo lahko poljubno razširimo in urejamo. Ker se prvotna kakovost slike ohrani ne glede na naknadne spremembe, je vektorska oblika idealna za uporabo v grafičnem oblikovanju logotipov, oglasov, plakatov in drugih gradiv, ki zahtevajo spreminjanje velikosti vključenih grafik.

Vektorsko sliko sestavljajo številni individualni razširljivi objekti. Vsak posamezni objekt v vektorski sliki je definiran s pomočjo matematične enačbe. Povedano drugače: vektorsko sliko sestavlja niz geometrijskih oblik, ki nastanejo s pomočjo teh matematičnih enačb. Zaradi tega vektorske slike niso odvisne od ločljivosti tako kot rasterske. Vsak vektorski objekt je v celoti razširljiv in omogoča povečavo logotipa ali druge grafike brez izgube kakovosti slike.

Grafični oblikovalci pri svojem delu najpogosteje uporabljamo vektorski format iz katerega izhajajo vse končne oblike grafike. To je zlasti pomembno za logotip in gradivo, pripravljeno za tisk. Za izdelavo vektorske oblike logotipa ali katere druge grafike, je potreben poseben program. Ni dovolj, da preslikamo navadno sliko in jo shranimo kot tako. Sliko je treba v celoti izrisati - vsako linijo in detajl posebej.

In zakaj je to pomembno? Vaš logotip je osnova celostne podobe vašega podjetja. S širitvijo vašega podjetja boste slej ko prej prišli v situacijo, kjer bo rasterska oblika logotipa zatajila, odprava težav pa bo dražja, bolj frustrirajoča in zamudna. Rešite težavo še preden pride do nje in si zagotovite vektorsko obliko vašega logotipa že takoj na začetku. Če želite pustiti dober vtis, izgledati profesionalno in izstopati iz množice konkurentov, potrebujete logotip v vektorskem formatu, ki ga boste lahko uporabili za vse promocijske in trženjske potrebe.

Poskrbimo za vse, kar potrebujete - izrišemo vektorsko obliko vašega logotipa, ga prenovimo ali oblikujemo novega.

Kakšna je razlika med rastersko obliko in vektorsko obliko logotipa?

Za razliko od rasterskih slik kot je format JPEG ali GIF, ki za definiranje informacij o sliki uporabljajo majhne pike imenovane piksle, vektorska slika (grafika) uporablja niz krivulj, ki definirajo sliko, kar pomeni, da vektorska oblika logotipa ali druge grafike omogoča popolno fleksibilnost pri manipulaciji slike.

Ena od največjih prednosti vektorskega izrisa logotipa je vsekakor, da je mogoče spreminjati njegovo velikost in pri tem ohraniti kakovost slike (robovi bodo ostali gladki). Če pomanjšate ali povečate rastersko sliko (JPEG in GIF), ta postane kockasta in rahlo zabrisana, robovi pa izgubijo ostrino. Zgornji primer jasno kaže razliko med vektorsko in rastersko sliko.

Vektorsko obliko logotipa uporabimo pri oblikovanju elementov celostne grafične podobe podjetja ter na vseh tiskovinah - od vizitk do jumbo plakata, saj se kakovost vektorske slike, ne glede na spreminjanje velikosti slike, ne zmanjša.

Datoteko v vektorski obliki lahko shranimo v katerem koli (rasterskem) formatu (JPEG, GIF, PNG,TIF, itd.), v katerem koli barvnem profilu (CMYK, RGB) in v vseh velikostih (PX ali DPI) brez bojazni, da bi se zmanjšala kakovost slike.

Za izdelavo tiskovin je nujno, da se uporabi vektorska oblika logotipa, s katero zagotovimo profesionalen videz. Nič ne izgleda slabše kot zabrisan in izpran logotip, natisnjen na trženjskem gradivu. Ko torej naročite izdelavo logotipa, oblikovanje celostne grafične podobe ali drugo nefotografsko gradivo, se prepričajte, da boste končne datoteke prejeli v vektorskem formatu.

Vse dizajne, ki jih oblikujemo in izdelamo mi, posredujemo naročniku v vektorski obliki, poleg pa še v drugih formatih kot je JPEG, GIF, PNG, TIF, SVG za uporabo v digitalni in tiskani obliki. Tako ste preskrbljeni z vsemi formati za vsakršno priložnost in vsako potrebo - digitalno in tiskano, ki se pokaže v prihodnosti.

Potrebujete vektorski izris logotipa, osvežen ali nov logotip?

Če vektorske oblike logotipa nimate, načrtujete pa izdelavo vizitk, tiskanje reklamnega materiala ipd., boste za profesionalen videz potrebovali dovolj kakovostno verzijo logotipa, ki jo zagotovimo z vektorskim izrisom. Za to lahko poskrbimo mi!

Zakaj potrebujem vektorski logotip

Omogoča enostavno spreminjanje
Izdelava logotipa v vektorskem formatu omogoča omogoča spremembe celotnega ali manjšega dela dizajna, kar prihrani čas in trud, saj ni potrebno vedno znova izrisati celotnega logotipa z upoštevanimi novimi popravki.

Slika se nikoli ne popači
Vektorska slika se ne popači ne glede na število povečav, za razliko od rasterskih slik, ki pri povečavi izgledajo cikcakavo, nejasno ali pikčasto. Vektorska oblika logotipa torej omogoča, da se logotip poveča in uporabi za različne velikosti in formate - logotip bo ostal jasen in oster v vseh detajlih.

Oblikovanje prefinjenih detajlov
Ker vektorji uporabljajo linije, je lažje delati na ilustracijah z mnogo detajli, te pa bodo izgledale ostro in čistih linij. Vektorska grafika je torej zelo uporabna za animacije in prezentacije.

Neomejeno spreminjanje velikosti grafike
To je največja prednost vektorske oblike: logotip v vektorski obliki lahko pomanjšamo ali povečamo na katero koli velikost ne da bi pri tem izgubil na kakovosti. Zlahka ga pomanjšamo za potrebe manjših elementov grafične podobe ali pa ga povečamo za izdelavo jumbo plakata - v obeh primerih bo imel čiste linije.

Priporočena oblika za tisk
Logotip se bo pojavljal na raznih sredstvih poslovne komunikacije, na spletnih straneh, na dopisnih listih, letakih in vizitkah… zato je pomembno, da je logotip v takšni obliki, da bo izgledal popolno v digitalnih in tiskanih medijih.

Kako pretvoriti logotip v vektorski format?

Brez ustreznega programa in poznavanja boste sami to delo težko opravili. Če je vaš logotip zelo preprost, lahko to bolj ali manj uspešno za vas pretvori v vektorje program Adobe Illustrator ali Corel Draw. Če je logotip bolj kompleksen, je bolje poiskati pomoč grafičnega oblikovalca, ki zna interpretirati in spreminjati takšne detajle v vektorsko obliko.

Datoteke v vektorski obliki lahko odpremo s programi kot sta Adobe Illustrator in CorelDraw. Univerzalna metoda shranjevanja vektorskih slik je v formatu .EPS, ki ga lahko pogledamo in urejamo v katerem koli programu za prikaz vektorskih slik, lahko pa je tudi v formatu .PDF, .AI in .CDR.

Potrebujete pomoč z vektorskim formatom logotipa?
Vaš logotip izrišemo v vektorski obliki in vam poleg izdelamo tudi logotip v drugih formatih pogosto rabljenih dimenzij za takojšnjo uporabo. Kontaktirajte nas!